VšĮ „Motinos Teresės šeimų namai

SVEIKOS MITYBOS SPECIALISTO MOKYMAI, PASKAITOS

22 spalio, 2021

VšĮ „Motinos Teresės šeimų namai“ pagal vykdomą projektą: Nevyriausybinių organizacijų ir bendruomeninės veiklos stiprinimo 2021 metų veiksmų plano įgyvendinimo 1.1.4 priemonės „Stiprinti bendruomeninę veiklą savivaldybėse“ vyksta sveikos mitybos specialistės Ilonos Kuodienės mitybos pagrindų, sveiko maisto paskaitos.

Sveikos mitybos specialistės Ilonos Kuodienės paskaitos supažindino su sveikos mitybos pagrindais, mokė sveikai maitintis. Sveika mityba yra laikoma tokia, kuomet organizmas gauna visas jam reikalingas medžiagas ir energiją idealiam svoriui palaikyti. Žmogaus gyvybinei veiklai palaikyti būtina energija, o vienintelis energijos šaltinis yra maistas, kuris šiuo atveju yra bet kokia medžiaga, vartojama organizmo veiklai ir sveikatai palaikyti, t. y. palaikyti gyvybę ir augimą. Vyresnio amžiaus asmens vartojamas maistas yra svarbus ligų profilaktikai ir sveikatos stiprinimui.

Sveika mityba daro didelį poveikį fiziniam ir protiniam žmogaus vystymuisi, darbingumui bei ilgaamžiškumui, padeda saugoti ir stiprinti sveikatą, išvengti daugelio ligų.  Visi mes turėtume:

1. Valgyti kuo įvairesnį maistą. Valgant kuo įvairesnį maistą bus mažesnė tikimybė, kad kai kurių medžiagų truks organizmui ir dėl to atsiras sveikatos sutrikimų.

2. Išlaikyti normalų kūno svorį. Kai kūno svoris viršija normalų, iškyla aterosklerozės, priešlaikinio infarkto ar insulto pavojus. Padidėja rizika susirgti cukriniu diabetu, osteoartritu, tulžies pūslės akmenlige; moterims – dažnesnė nėštumo patologija ir dažnesnės komplikacijos gimdymo metu.

3. Pasirinkti maistą, turintį mažai riebalų, ypač sočiųjų, ir cholesterolio (palmių aliejus, kiaulienos taukai ir kt.). Cholesterolio kiekį kraujyje didina per didelis maisto kaloringumas, per gausus sočiųjų riebalų rūgščių vartojimas, kurių yra riebioje mėsoje, kiaušiniuose, nenugriebtame piene, grietinėlėje, grietinėje, riebiame sūryje, svieste

4. Kuo daugiau valgyti įvairių daržovių, vaisių, uogų ir grūdinių produktų. Apie 55-60 % energijos į žmogaus organizmą turi patekti angliavandenių, ypač polisacharidų, pavidalu, kurių gausu daržovėse, bulvėse, grūdiniuose produktuose, duonoje, ankštinių produktų kultūrose.

5. Kuo mažiau vartoti cukraus ir saldumynų. Per gausus saldumynų vartojimas skatina antsvorio atsiradimą. Cukraus įtakoje mažėja „gerojo” cholesterolio kiekis, cukraus perteklius mažina vitaminų kiekį organizme (dažnai trūksta vitamino B6).

6. Kuo mažiau vartoti valgomosios druskos. Per gausus valgomosios druskos vartojimas yra vienas iš esminių padidėjusio kraujospūdžio rizikos veiksnių

7. Kuo mažiau vartoti alkoholio. Nuolatinis ir gausus alkoholio vartojimas kenkia smegenims , kepenims, kasai, jo skilimo produktai toksiškai veikia širdies raumenį, gali sutrikti širdies ritmas. Be to, alkoholis didina arterinį kraujospūdį.

Norint būti sveikiems reikia ne tik laikytis mitybos taisyklių, bet ir režimo. Mitybos režimas – tai valgymas tam tikru laiku. Labai svarbu valgyti kasdien tuo pačiu metu, nes atėjus laikui valgyti, gausiau išsiskiria virškinimo sultys, atsiranda apetitas, o pavalgius – maistas geriau suvirškinamas. Sveikam suaugusiam žmogui rekomenduojama valgyti 3-4 kartus per dieną: pusryčius, priešpiečius arba pavakarius, pietus ir vakarienę. Kiekvieno valgymo metu gaunamas energijos kiekis taip pat turi skirtis. Racionaliausias toks režimas, kai per pusryčius ir pietus žmogus gauna daugiau nei du trečdalius paros raciono, o vakarienei – mažiau nei trečdalį. Vakarieniauti reikėtų likus maždaug dviem valandom iki miego. Nereguliariai valgantys (kartą ar du kartus per parą) žmonės dažniau suserga virškinimo trakto ligomis. Sveika mityba daro didelį poveikį fiziniam ir protiniam žmogaus vystymuisi, darbingumui bei ilgaamžiškumui, padeda saugoti ir stiprinti sveikatą, išvengti daugelio ligų.

Dėkojame Sveikos mitybos specialistei Ilonai Kuodienei už naudingus patarimus ir pamokymus. 

Dar daug naudingų ir gerų patarimų galėsite išgirsti kitose sveikos mitybos paskaitose, kurios vyks:

  • Spalio 29 d.
  • Lapkričio 26 d.
  • Lapkričio 30 d.
  • Gruodžio 7 d.

Dėkojame projekto rėmėjams

Šiaulių miesto savivaldybei